Nya rutiner fick vårdpersonalen att se mervärdet med SBR
2017-11-11I Region Gävleborg finns beroendemottagningar i Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal, Söderhamn och Sandviken. En av de mottagningar som ökat sina registreringar mest är Beroendecentrum Gävle. Där har antalet registreringar i SBR ökat från 71 år 2015 till 157 år 2016.
– Vi startade ett förändringsarbete för att öka antalet registreringar i SBR. Och vi bildade därför ett team, med mig som coach och tre medarbetare från länets mottagningar. Vi har tillsammans arbetat med att få övriga medarbetare att börja registrera, säger Annica.
Hon menar att det är tack vare bra, intresserade och duktiga medarbetare som de har nått det här fina resultatet.
– Det är väldigt roligt och definitivt inte min förtjänst utan hela teamet som arbetat med mig i förändringsarbetet och naturligtvis medarbetarna som arbetar på mottagningen och gör dessa registreringar i SBR i sitt vardagliga arbete. Jag har försökt stötta och skapa förutsättningar genom att underlätta och hitta på lösningar för att det ska gå lättare att komma igång och komma ihåg att registrera i SBR.
Särskilt angeläget är att registrera i kvalitetsregistret för att identifiera och följa de patientgrupper verksamheten har.
– Lika viktigt är att vi kan mäta oss nationellt, eftersom detta ska gynna våra patienter, säger Annica Olofsson Axner.
Bra underlag för utvecklingsarbete
Annica säger att när de på sikt har mer data inregistrerat i SBR, kan de skapa mer jämlik vård för patienterna, jämföra sig med andra beroendemottagningar i landet och använda resultatet till metodutveckling.
– I nuläget har vi inte hunnit titta så mycket på resultatet av inmatningarna utan vi har haft mer fokus på att få in data i registret så det ska finns något material att titta på. Men vi ser också fram emot rapporten som SBR tar fram. Farhågan var att många av våra patienter skulle tacka nej till att medverka, men så var inte fallet.
– Det var endast fem personer som tackade nej under året. Så det gäller att våga fråga patienterna, menar Annica Olofsson Axner.
Målet är att 50 % av nybesöken ska registreras i SBR till december 2017 och 80 % till december 2018.
Eget recept för att öka registreringen
Annica tror att varje mottagning måste hitta sitt eget sätt att försöka öka registreringarna. Hon poängterar att det är viktigt att avsätta tid för att göra registreringar men också att sätta upp uppnåbara mål för antalet registreringar.
– Det handlar om att skapa förståelse för och se nyttan med SBR och hitta arbetssätt som stödjer att registrering prioriteras, säger hon.
Några tillvägagångssätt är att patienten redan i väntrummet får information via en affisch om att mottagningen deltar i kvalitetsregistret. Sedan får patienten information av en sjuksköterska, och sen ger patienten eventuellt sitt samtycke till att delta i registret. Hälsoenkäten EQ-5D fyller patienten i på egen hand eller tillsammans med personal om det behövs.
I Region Gävleborg använder man en så kallad ”mätsticka” för att, cirka en gång i månaden, se hur medarbetarnas motivation, kunskap, prioritering och arbetssätt stödjer deras arbete med SBR. Annica berättar att de provat sig fram till vad som skulle kunna var bra lösningar. Medarbetarna i förändringsteamet stöttar och försöker hitta lösningar som underlättar för medarbetarna att registrera i SBR.
– Det kan exempelvis handla om att skapa lathundar, kom-ihåg listor, kopiera SBR-frågorna på papper, skaffa sökord och checklista i journalen.
Och enligt Annica är vissa medarbetare mer med på tåget än andra, precis som det brukar vara då det kommer något nytt eller någon förändring.
– Vissa åtgärder är lätta för förändringsteamet att ordna men det finns självklart åtgärder som de ännu inte riktigt har klart för sig hur de ska ordna, säger hon.
Förändringsarbetet fortsätter därmed. Och de fortsätter även att göra uppföljningsregistreringar och avslut i registret.