Mikael Sandell vinnare av Nordic Drugs Stora Pris 2022
2023-01-23Varifrån kommer ditt stora engagemang när det gäller att förbättra LARO-vården?
När jag var ny som läkare fick jag möjlighet att arbeta med en buprenorfinstudie där jag hade den dagliga patientkontakten. Jag och överläkaren jag arbetade med var i och med denna studie bland de första i Sverige att jobba med buprenorfin. Det här blev något av ett paradigmskifte. En ny värld öppnades när den här vården inte bara erbjöds i en handfull större städer, som det varit med metadon, utan blev tillgänglig även på mindre mottagningar runt om i landet.
2016 trädde nya föreskrifter i kraft där man tagit bort kraven på att patienter i vissa situationer ska uteslutas ur behandlingen. Det här gjorde att behandlingen blev mer tillgänglig för alla patientgrupper, även de som har allra svårast att avstå från bruk.
Varför är det viktigt att jobba med det skadereducerande perspektivet?
Det handlar i grund och botten om mänskliga rättigheter och att personer med en svår sjukdom ska få vård och stöd. Även de som inte har den egna förmågan eller motivationen att avstå från substansbruk ska få hjälp med de bitar de vill ha hjälp med. Det kan handla om att få somatisk vård, psykologisk behandling eller psykosocialt stöd. Genom att öppna upp även för dem som har det allra svårast räddas många liv.
Vilka frågor/områden vill du se extra fokus på inom LARO-vården framåt?
Att man fortsätter arbeta personcentrerat och ser till patientens egna behandlingsmål. Mer utbildning behövs, och bättre uppföljning av behandlingsresultat. Med hjälp av de nya diagnoskoderna för opioidberoende blir det enklare att följa upp de olika undergrupperna separat, bland annat med hjälp av data från Bättre Beroendevård. Patienterna i LARO-behandling spänner över ett brett spektrum med vitt skilda förutsättningar och mål. Målet för en patient som inte kan avstå från bruk ser väldigt annorlunda ut jämfört med målet för någon som är färdigrehabiliterad och endast kommer in en gång per år för uppföljning.
Nordic Drugs instiftade år 2011 stipendiet Nordic Drugs Stora Pris i syfte att främja god vård av patienter med opioidberoende. Stipendiet ska belöna upptäckter eller arbete som på olika sätt bidrar till bättre vård och behandling av patienter med opioidberoende i Sverige. Stipendiemedlet på 50 000 kronor ska gå fortbildning och utveckling inom området.